Loading...

Balíkovna nyní za 39 Kč ! Jen do konce března!

×

Zlaté hory - rýžování zlata

10.02.2022 01:46

Zlaté hory Jeseníky

Nález pyritné žíly v křemeni nás překvapil, stejně jako krystaly křemene. Celé to začalo pátečním příjezdem do hor, sbaleno jsme měli na dvě noci a cíl byl jasný, musíme najít zlato. Naše prospekce terénu se odehrála na jaře a tak byla vegetace velmi živá a vše vlhké, najít místo na přespání nebylo jednoduché, ale ne nemožné. 

Během průzkumu trasy jsme nacházeli válce křemenů z vrtných souprav, napadlo nás zda v nich nebude mikro zlato, člověk nikdy neví. Začali jsme tedy tyto válce více prozkoumávat, některé jsme ze zvědavosti přepůlili, zlato tam nebylo, zato pyrit ano. Jednalo se o kostičky do 1 milimetru a podlouhlé žíly, které byly místy širší.

Geologický vrt Zlaté hory

Medvěd zakopl o křemen. Takhle by mohla začínat nějaká báchorka, ve skutečnosti je Mědvěd přezdívka a opravdu zakopl o křemen při prolejzání prorostlého svahu, zvedl ho a svítila na něj krásná žíla pyritu s kostkou uprostřed, moc hezký kousek.

Zlaté hory pyrit v křemeni

Další den jsme postupovali v systematickém sestupu ve skalách dolů po proudu. Počasí stále přitvrzovalo na intenzitě své vlezlosti a my jsme stále neměli zlato. Udělali jsme několik prospekcí, šlich nevypadal přitažlivě a tak jsme usoudili, že zkusíme druhý den jiný směr.

Poslední den jsme tedy vyrazili na opačnou stranu hory, prospekce zpočátku byly hluché, jakmile jsme však sešli níže, začaly se objevovat zlatinky a nakonec krásná Bonanza v podobě krystalického zlata.

Zlato a elektrum Zlaté hory Česko

Zlatohorské doly ve městě Zlaté hory jsou skvěle popsány a doplněny fotografiemi a mapami v knize Josefa a Viery Večeřových - Historie zlatohorských dolů

Zlaté hory historie zlata

Zobrazit další články: Všechny články