Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Muzea zlata v Česku

Navštivte muzeum zlata a minerálů v ČR

Prácheňské muzeum v Písku

Zlatá horečka na Písecku? Ano, díky nálezu z roku 1927. Ale těžba zlata na Písecku má své kořeny již v pravěku. S jakými nástroji, ve kterých lokalitách a v jakých obdobích se dozvíte v naší speciální expozici.

  • www.prachenskemuzeum.cz
  • Velké náměstí 114, 397 24 Písek
  • e-mail: info@prachenskemuzeum.cz
  • tel.: +420 382 201 111
  • Ve státní svátky má muzeum otevřeno.

Prácheňské muzeum zlata v Písku
Zdroj fotografie: https://www.prachenskemuzeum.cz/stale-expozice

Městské Muzeum Horažďovice

POZVÁNKA DO EXPOZICE „MYSLÍ A KLADIVEM“

Denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00 expozice minerálů, hornictví, perel a zlata horního Pootaví „Myslí a kladivem“ v prostoru bývalé galerie v areálu Zámku.
Expozice získala v roce 2023 třetí místo v kategorii „Muzejní výstava roku 2022“ prestižní soutěže Gloria musaealis, která má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových expozic.

Muzeum zlata Horažďovice
Zdroj obrázku: upravená verze z webu https://www.muzeumhd.cz

Hornické muzeum Příbram

Hornické muzeum Příbram, příspěvková organizace Středočeského kraje, patří k nejstarším muzeím v České republice. Svojí odbornou činností navazuje na práci někdejšího Krajinského muzea v Příbrami, které bylo založeno díky osobní iniciativě vlastivědného badatele, řídícího učitele Ladislava Malého dne 12. 12. 1886. Vedle městských památek shromažďovalo od prvopočátku nejvíce sbírkových předmětů z oblasti příbramského hornictví a hutnictví, dominantních stimulů dynamického rozvoje regionu, s tradicí sahající až do pravěku.

Muzeum zlata Nový Knín

Muzeum se nachází v historické budově tzv. Mincovny z 15. století na náměstí Jiřího z Poděbrad, někdejším sídle perkmistrovského úřadu v královském horním městě na březích zlatonosné říčky Kocáby. Expozice přibližují historii těžby a zpracování zlata na Novoknínsku od nejstarších dob až do 20. století, dějiny města, místní řemesla a průmysl či historii mistrovství světa v rýžování zlata u nás i v zahraničí.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy

Jílovské muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Sídlí v areálu domu Mince, který je prohlášen od roku 1958 za kulturní památku. Ve středověku zde sídlil královský horní úřad a dům vlastnil na krátkou dobu alchymista Edward Kelley. Prošel složitým stavebním vývojem. Ve druhé pol. 19. století v budově město zřídilo školu, která zde fungovala do roku 1958, kdy budovu získalo muzeum ke svému trvalému užívání. V letech 1977–1986 proběhla generální rekonstrukce budovy a adaptace prostor pro muzejnické účely. V této podobě s malými úpravami slouží dodnes.

Zlatokopecký skanzen Zlaté Hory

Zlatorudné mlýny - Repliky středověkých hornických mlýnů s naučnou stezkou. Ve dvou srubech vám bude předvedeno drcení zlaté rudy a při troše štěstí si kousíček zlata můžete odnést domů. Oba dřevěné stroje, zhotovené podle dobových nákresů, jsou poháněny vodními koly, která čerpají energii z původního kanálu. Tavící pec - Technika zpracování rudy. Objekt pece se skládá z venkovní kryté části - tavírny a vnitřní pracovní síně s ručně poháněnými měchy. Hornická osada - Srubový objekt složený z hospodářské a obytné části. Závodiště - Soutěžní klajmy pro rýžování zlata.

Národní muzeum v Praze

Vrozsáhlé expozici minerálů jsou zařazeny také nejkrásnější vzorky nalezeného zlata v surové podobě. 
Expozice Nerostné bohatství Čech je přístupná ze sálu Okna do pravěku – prvohory. Každý ze čtyř rohů sálu Nerostné bohatství Čech je věnován jedné surovině, v minulosti ve významné míře těžené na území našeho státu, tedy zlatu, stříbru, cínu a uranu. Vystaveny jsou zde především minerály (asi 800 ukázek) z ložisek těchto kovů, a to ty nejkrásnější, které se ve sbírce Národního muzea nacházejí. Ve vitríně věnované zlatu jsou prezentovány ukázky zlata z Křepic, Jílového a Roudného a některé doprovodné minerály ložisek zlata, v případě cínu jsou vystaveny minerály z Horního Slavkova, Cínovce a Krupky. Vitríny věnované uranu a stříbru obsahují výhradně minerály z ložisek Příbram a Jáchymov. V sále si můžete prohlédnout také výrobky ze zlata, stříbra, cínu, uranového skla a předměty spojené s hornictvím.

Muzeum zlata Praha Národní muzeum
Zdroj: text a upravená fotografie https://www.nm.cz/program/expozice/saly-mineralu

Galerie minerálů Dvůr Králové nad Labem

Pro všechny příznivce minerálů a drahých kamenů je otevřena Galerie minerálů.

Čeká na vás: příjemné nové prostředí, 5000 ks vystavených minerálů a drahých kamenů z českých lokalit i z celého světa, 135 osvětlených vitrín, unikátní sbírkové minerály, kolekce vltavínů, kolekce českých achátů, možnost posezení v galerii - káva, nealko, prodej minerálů, drahých kamenů a šperků přímo v obchůdku v galerii, parkování zdarma. Více informací na Galerie minerálů.

Zpátky na zajímavosti o zlatě