Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Front Street v Dawson City byla Klondike Broadway

02.02.2022 11:25

Aktualizováno: 29.06.2023 07:45

Hříšné město Dawson City

Když se na jaře roku 1898 roztála řeka Yukon, Dawson City, které bylo rušným malým městem zlaté horečky, zaplavila tsunami lidstva. Den ode dne davy v ulicích rostly. Hektická výstavba byla neustálá po celé letní dny, kdy bylo téměř nepřetržité denní světlo.

Obyvatelé této drsné metropole polárního kruhu se chystali dopřát si rok trvající flám, jaký tu ještě nikdo neviděl a už nikdy nebude.

Jakmile dorazili, zdálo se, že šmejdové, kteří byli tak zaujatí dostat se ke zlatým polím, ztratili smysl pro smysl. Tisíce lidí se procházely ulicemi, které vedly paralelně k řece. Ti, kteří nehledali zlato, hledali zábavu a pro jejich potřeby byla spousta atrakcí. Front Street se skládala z různých maloobchodních prodejen, salonů, tanečních sálů a divadel. Mnoho zařízení nikdy nezavřelo své dveře a hazardní hry pokračovaly 24 hodin denně.

Dawson byl doširoka otevřené město. Jeden pozorovatel napsal: „Pravděpodobně neexistuje na světě žádné město takové velikosti, kde by nepřetržitě hrálo tolik orchestrů a kapel jako tady, pro všechny taneční sály a divadla, od 8 hodin každou noc do 8 hodin v ráno jsou v plném proudu, s výjimkou sobotní noci, protože tehdy musí zavírat ve 12 hodin.“

Na začátku léta sestry Oatleyovy bavily davy lidí od odpoledne do časného rána na svém dočasném místě na Second Street a Third Avenue. Mezi jejich vystoupeními buck a wing byl sál plný živé hudby a tance. Sestry rychle přesunuly svůj provoz do většího prostoru v Horseshoe Saloon na Front Street, kde se otevřely 26. července, opět pro plné sály a vděčné publikum.

K jejich založení se rychle přidali další. Monte Carlo, které bylo dočasně uzavřeno kvůli finančním rozdílům mezi partnery Jackem Smithem a Swiftwater Billem Gatesem, bylo znovu otevřeno pod vedením WM Wilsona. Představil talenty Fredy Maloofové, „Turkish Whirlwind“, která předvedla své turecké harémové tance. Jeviště celé měsíce zdobily Newmanovy děti, Willie a George, a jejich půvabná sestra malá Margie, kteří byli obzvláště oblíbení mezi horníky, kteří se stýskají po domově.

Tom Chisholm rozšířil svůj Aurora Saloon do zadní části a 2. srpna otevřel taneční sál s „prvotřídní zábavou to nejlepší z hudby, tance a skvělou večeří“. Na zahajovacím večeru se zúčastnily takové osobnosti Klondike jako Big Alex McDonald a Belinda Murooney.

Combination Music Hall, která se otevřela o pár dveří dál 1. srpna, byla „nacpaná k udušení, nacpaná až ke dveřím, přes salon a ven na ulici“, kde vystupovali talenty Dicka Maurettuse, Lucille Elliott, Emma. Hull a Nellie Lamoreovi (jedna ze známého tria sester), John a Carrie Lintonovi a John Mulligan. "Když Mulligan a Maurettus dají hlavy dohromady," prohlásil Klondike Nugget, "pak Řím zavyje." Mulligan napsal a zahrál si v The Adventures of Stillwater Willie , satiře založené na hrdinstvích notoricky známého Swiftwater Billa Gatese.

O dva měsíce později, když se blížila zima, přijel na parníku Ora impresário ze západního pobřeží Robert Blei se stájí talentovaných interpretů, včetně pozoruhodného Cada Wilsona ( Taková pěkná holka ). Wilson byl nesmírně populární v amerických varietních sálech, přestože neměl moc hlasu, a stal se královnou tanečních sálů Klondike oné slavné zimy 1898-99. Blei okamžitě převzal Combination Theatre, které bylo přejmenováno na Tivoli a otevřeno 5. října.

Divadelní okruh v Dawsonu byl bouřlivý a vysoce konkurenční. Akty se často měnily a byly inzerovány nové hvězdy, alespoň dokud řeka na zimu nezamrzla. První sníh napadl v polovině září. Na zemi nezůstal dlouho, ale Yukon byl začátkem listopadu na zimu utěsněn ledem a sněhem.

Byly uspořádány a silně propagovány speciální boxerské zápasy a oblíbenou atrakcí byly maškarní plesy. Provozovny pravidelně modernizovaly své prostory o nové vybavení, povrchové úpravy a zrcadla a inzerovaly tuto skutečnost. Dalším lákadlem byla instalace elektrického osvětlení. Salón a taneční sál Monte Carlo a koncertní sál Oatley Sisters byly mezi prvními budovami, které byly na začátku října osvětleny. Monte Carlo hrdě oznámilo, že bylo nainstalováno 75 klasických žárovek. Tivoli následovali příklad. Do Vánoc byl celý blok na Front Street mezi King a Queen Streets jasně osvětlen.


Na rozdíl od podobných rozmachových měst, která vyrostla na americkém západě, bylo Dawson City, jakkoli divoké a bez zábran, pod dohledem Severozápadní jízdní policie, která do řízení vložila prvek zdvořilosti. Všechny bary, taneční sály, herny a divadla se v sobotu večer o půlnoci zavřely a znovu se otevřely až v pondělí ráno.

Aby divadla obešla omezení provozování takových zařízení a prodej lihovin o nedělích jízdní policií, začala pořádat speciální benefiční koncerty, aby získala peníze na charitativní účely. Například sestry Oatleyovy uspořádaly jednoho nedělního odpoledne „posvátný koncert“ a vydělaly 400 dolarů pro nemocnice v komunitě. Na těchto koncertech nebylo žádné pití ani hlučné chování a zúčastnilo se jich mnoho poctivých žen z komunity, ačkoli vystoupení Cada Wilsona na losí benefici v říjnu pohoršilo slušnější dámy, které se zúčastnily.

„Pouze v letech 1898-99 byly v Dawsonu pouze dva hudební sály, 2 nebo 3 hudební sály a několik herních podniků, všechny velmi dobře vedené,“ uvedla jedna zpráva jízdní policie. „Neslušnosti byly zastaveny. Lidé byli v Dawsonu stejně v bezpečí jako v Ottawě,“ oznámil další. Tehdejší morálka byla zcela jasná. Spodní lem dámy, který odhaloval její kotníky, byl skandální.

Tak byla Freda Maloofová, Turecká smršť, která vystupovala v Divadle novinek, postavena před superintendenta Sama Steela na základě obvinění ze spáchání nemorálního činu v červnu 1899. Maloof tvrdil, že na jejím vystoupení nebylo nic špatného, ​​a nabídl, že předvede v soudní síni. Steele tuto příležitost odmítl. Desátník Wilson, který byl svědkem představení, uvedl, že netančila nohama, ale místo toho používala svaly břicha. Konstábl Dick, který ji také viděl tančit, řekl, že její vystoupení považuje za neslušné.

Takové bylo Dawson City v zimě 1898-1899.

Zdroj: yukon-news.com

Zobrazit další články: Všechny články