Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Jak začít rýžovat zlato?

19.02.2022 20:25

Aktualizováno: 06.12.2023 21:56

Jak rýžovat zlato

Chcete zkusit rýžovat zlato, ale nechcete utratit majlant za výbavu?

S rýžováním zlata můžete začít úplně snadno, stačí k tomu cokoliv ve tvaru pánve, může to být dno misky, seříznutá petlahev, kbelík,.. Na rýžování zlata se nejčastěji používají rýžovací pánve, které se vyrábějí ve mnoha tvarech a z několika materiálů. Nejčastěji se můžeme setkat s plastovými rýžovacími pánvemi amerického typu nebo hlinikovými, plastovými či kovovými "číňany", což jsou pánve ve tvaru čínského klobouku. Zkuste hledat na bazarech nebo facebookových skupinách.

Zlato se získává rýžováním tak, že mícháme různě těžký materiál ve vodě a za pomoci gravitace se na dno usazují částečky materiálu s vysokou hustotou. Po dorýžování se na dně pánve objeví šlich - těžký sediment obsahující zejména těžké kovy a těžké mineríly.

Jak začít rýžovat zlato

S čím začít rýžovat?

Postupem času si každý zlatokop vyselektuje nástroje a techniky specifické přímo pro něj, proto nelze určit univerzálně nejlepší výbavu pro všechny, každý si musí vyzkoušet to své. Do začátku rýžování se nejvíce hodí sada na rýžování zlata.

Kde začít rýžovat?

Lokalitu vhodnou k rýžování snadno naleznete na internetu, dnes je již několik diskuzí a facebookových skupin, kde se můžete dozvědět o lokalitách. Stačí hledat tam, kde se v textu zmiňuje, že někdo našel zlato, například řeky Otava a Opava jsou plné zlata, zkusit prospekci lze udělat na jakémkoliv místě a když najdete zlato, můžete zkusit jít proti proudu a o kus dál udělat další prospekci a sledovat zda se počet zlatinek na pánvi mění. U hledání zlata je potřeba trpělivost, aby byla sonda prospekce vypovídající, je potřeba udělat několik pánví z jednoho místa. Pokud si nejste jisti zda umíte rýžovat zlato dostatečně na to, aby zůstalo na dně pánve, můžete si do štěrku vhodit několik rybářských olůvek. Pokud je najdete na dně pánve ve šlichu, rýžujete správě, bude-li ve vzorku zlato, bude na dně spolu s olůvky.

Jak začít rýžovat?

Dorazíme na lokalitu, najdeme si ideální místo, kde jsou valouny křemenů, štěrk a ideální usazený materiál, položíme na zem pánev, na ni síto, nabereme lopatkou štěrk z řeky a přesýtujeme nad pánví tak, aby materiál propadal do ní. Štěrk musíme proprat velmi důkladně aby byl dokonale opláchnutý. Kolik si dát štěrku do pánve? Zákonitě platí nejlepší poměr tak, aby bylo v pánví co nejvíce materiálu, se kterým jsme zároveň schopni dobře kroužit a kvalitně ho proprat. S pánví rýžujeme pohyby tak, aby těžký podíl klesal ke dnu a lehký se odplavoval na hladině. Postupně pak odplavujeme a prorýžováváme na střídačku tak dlouho, až nám na dně pánve zbyde jen těžký šlich (nejčastěji černé barvy) a v něm při troše štěstí zlato. takové zlato je potřeba nabrat prstem, pinzetou nebo odsávačkou a uskladnit ho do ampulky. Můžete si také pořídit manuál zlatokopa, kde jsou postupy do podrobna popsány.

Gratuluji, nyní máte dostatečné informace na to zkusit vyrazit rýžovat zlato, hodně štěstí! 

Zlatokopeckou výbavu pořídíte v obchodu pro zlatokopy.

Zobrazit další články: Všechny články