Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Safírový potok

26.02.2022 14:30

Aktualizováno: 06.11.2023 21:30

Safírový potok v jizerkých horách

Jizerské hory jsou známé především jako turistický region. Jedním z vyhledávaných míst je horská osada jménem Jizerka, která je součástí obce Kořenov v Libereckém kraji. Protéká jí říčka Jizerka, do které se vlévá Safírový potok.

Těžba drahokamů

Pravostranný přítok řeky Jizerky Safírový potok představují bývalé naleziště drahých kamenů, které v minulosti patřilo k nejvýznamnějším lokalitám safírů v Evropě. Největší rozmach těžby drahokamů zde byl již v šestnáctém století kdy se Zikmund Smiřický zabýval těžbou drahých kamenů ve zdejším kraji a byl zde vybudován důl na těžbu drahých kamenů. Nejvíce drahých kamenů se koncentruje při soutoku Safírového potoka a Jizerky. Zdejší safíry se vyskytují v různých nádherných barvách a lze je nalézt i ve velikostech přesahující centimetr. K nejčastějším barvám patří průsvitné a temně modré, zelené, žluté a oranžovohnědé. Dokonce i v současnosti můžete nějaký safír nebo jiný drahokam v potoce najít, ale bohužel je zde přísný zákaz rýžování a při porušení zaplatíte vysokou pokutu. Safírový potok je vyhlášen národní přírodní rezervací.

Společně se safíry byla tato oblast bohatá i na další drahokamy (leukosafír, rubín, spinel, beryl, chryzoberyl, topaz, turmalín, zirkon, granát) a polodrahokamy (křišťál, ametyst, chalcedon, citrín, záhněda, aventurín, modrý křemen nebo ametyst). Kromě nich je zde prokázaný i nález zlata. 

Informační tabuli věnovanou Safírovému potoku najdete na naučné stezce Rašeliniště Jizerky a Bukovec. Šest kilometrů dlouhá stezka začíná u silnice z Horního Polubného a vede dál přírodní rezervací Bukovec okolo čedičového lomu a přes vrchol Bukovec. Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky je konečnou téhle stezky. Cestou uvidíte zvláštní přírodní útvary, chráněné druhy rostlin a rašeliniště. Po cestě v osadě Jizerka můžete zajít do informačního střediska ZO ČSOP, kde je muzeum seznamující návštěvníky s historií a současností regionu Jizerské hory.

Safíry ve špercích

Safíry z této oblasti našly své uplatnění i v oblasti šperkařství. Tyto vzácné drahokamy, které se nacházejí v říčce Safírový potok a jeho okolí, byly využívány k výrobě a zdobení nádherných dámských náhrdelníků. Safíry se vyznačují svým unikátním leskem a pestrou škálou barev, včetně průsvitných modrých, zelených, žlutých a oranžovohnědých odstínů. Díky tomu se staly vyhledávaným prvkem šperkařského průmyslu, a dámské náhrdelníky zdobené těmito krásnými drahokamy se staly oblíbeným doplňkem pro dámy, kteří chtějí zářit krásou a elegancí. Safírový potok a jeho okolí tak nejen obohatily geologickou historii, ale i šperkařskou tvorbu, přinášejíce nádherné šperky s unikátním regionálním původem.

Jak se dostat na safírový potok

Autobusová zastávka je vzdálena asi 10 km. Vlaková stanice cca 9,5 km v Kořenově. Jinak musíte po značené Jizerské silnici nebo po naučné stezce Bukovec – Jizerka – Rašeliniště Jizery. Parkování je v obci Kořenov.

Zdroj: region-jizerskehory, kudyznudy, mujrozhlas

Zobrazit další články: Všechny články