Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Zlatý důl Karma

11.05.2016 13:30

Aktualizováno: 09.03.2022 23:50

Zlatý důl Karma je povrchový důl

Nacházející se 20 km východně od Ouahigouya a přibližně 185 km severozápadně od Ouagadougou, hlavního města Burkiny Faso.

Zlatý důl Karma je povrchový důl nacházející se 20 km východně od Ouahigouya a přibližně 185 km severozápadně od Ouagadougou, hlavního města Burkiny Faso. Zlatý důl, vlastněný výhradně Endeavour Mining (dříve známý jako TrueGold Mining), nabízí tři povolení k těžbě (těžbě), jmenovitě Karma, Kao a Nami. TrueGold obdržel všechna potřebná povolení k těžbě pro projekt do září 2014, zpráva o proveditelnosti projektu byla dokončena v prosinci 2014 a byla dále revidována v roce 2014.

Odhaduje se , že západoafrický zlatý důl vyprodukuje 97 000 uncí zlata ročně po dobu jeho odhadované životnosti 8,5 roku. Produkce v roce 2016 měla dosáhnout přibližně 150 000 uncí zlata. Očekává se, že počáteční životnost dolu Karma se prodlouží o dalších 2,5 roku na základě uzavřeného předběžného ekonomického hodnocení (PEA) ložiska North Kao. Odhaduje se, že při expanzi se ročně vyrobí průměrně 118 000 uncí zlata.

Karma zlatá ložiska, geologie a rezervy

Zlatý projekt Karma je klasifikován do pěti ložisek, a to Goulagou (GG) 1, Goulagou 2, Rambo, Kao a Nami. Ložiska GG1, GG2 a Rambo jsou součástí povolení k těžbě Karma. Ložiska se nacházejí v paleoproterozoické doméně Baolé-Mossi v západoafrickém kratonu, vyznačujícím se vysoce perspektivními suprakrustálními horninami. Důl je podložen sledem drob, prachovců, břidlic a vulkanoklastických hornin, obalených granodiorit-tonalitovým batolitem. Odhaduje se, že důl obsahuje pravděpodobné zásoby zlata ve výši 33,2 Mt rudy o jakosti 0,89 g/t, obsahující 949 000 uncí zlata. Naměřené a indikované zdroje jsou odhadovány na 75,2 Mt, s tříděním 1,08 g/t Au za 2,6 Moz zlata.

Těžba a úprava rudy z projektu Karma

"Provozní závod využívá konvenční proces vyluhování haldy a má výrobní kapacitu 4,0 Mtpa oxidu a přechodové rudy."
Na projektu povrchové těžby jsou používány konvenční způsoby těžby nákladními automobily a lopatami. Z pěti ložisek se navrhuje vytěžit přibližně 113,8 Mt materiálu a dodat 33,2 Mt do zpracovatelské jednotky. Zbývající materiál je převezen do skladovacích prostor. Předpokládá se, že při prohlubování jámy budou použity střelecké práce a vrtání . Hlavní těžařská flotila se skládá ze dvou 200t hydraulických rypadel, jednoho čelního nakladače, čtyř 50t buldozerů, až 14 90t nákladních vozů a dvou 300HP grejdrů. Procesní závod využívá konvenční proces vyluhování haldy a má výrobní kapacitu 4,0 Mtpa oxidu a přechodové rudy. Ruda je drcena ve dvou drticích okruzích, aglomerována a dopravována na vyluhovací vložku, kde je naskládána do dvou 10m výtahů a upravována zředěným roztokem kyanidu. Rozpuštěné zlato je poté adsorbováno na aktivní uhlí v okruhu uhlíku v koloně (CIC). Zlato se stahuje eluční metodou a výsledný produkt prochází elektrolytickým získáváním a tavením za vzniku zlatého doré.

Financování projektu Karma gold

Investiční náklady projektu se odhadují na 132 milionů USD. Na základě dohody o zlatém proudu uzavřené v srpnu 2014 se Franco-Nevada (75 %) a Sandstorm (25 %) dohodly na financování výstavby dolu ve výši 100 milionů dolarů. Podle dohody se očekává, že Endeavour Mining dodá 100 000 uncí zlata během pěti let a poté množství rafinovaného zlata rovnající se 6,5 % ekvivalentní produkce. Endeavour Mining také získala další možnost navýšit financování až o 20 milionů USD výměnou za přibližně 30 000 uncí zlata, které bude dodáno v osmi splátkách. Barclays Bank a Société Générale Corporate & Investment Banking (SGCIB) byly angažovány jako pověření hlavní aranžéři pro projekt Karma v lednu 2014.

Infrastrukturní zařízení v projektu Karma Endeavour Gold

"Endeavour Gold také dostala další možnost navýšit financování až o 20 milionů dolarů výměnou za přibližně 30 000 uncí zlata."
Hlavní infrastruktura v místě projektu zahrnuje důlní kanceláře, bezpečnostní a bezpečnostní kanceláře, zařízení šaten, zařízení pro údržbu, odvozní cesty, důlní suchou budovu, zařízení na doplňování paliva, zkušební laboratoř a skladiště a prostory pro odstavení. Součástí projektu je také vybudování příjezdové komunikace, čističky odpadních vod a lékařského pokoje. Voda pro potřeby výstavby a provozu dolu je čerpána z nově vybudované sladkovodní nádrže (hráze). Přehrada postavená na přítoku řeky Nkambe poskytuje dolu 1,3 milionu metrů krychlových vody ročně. Napájení dolu zajišťuje místní rozvodná síť a dieselagregáty. Pracovní a ubytovací zařízení se nachází mimo pracoviště, ve městě Ouahigouya.

Klíčoví hráči zapojení do rozvoje dolů v západní Africe

Společnost SENET získala pro důl v červnu 2014 zakázku na inženýring, nákup a řízení výstavby (EPCM). Vedla také tým konzultantů pro přípravu technické zprávy vyhovující NI 43-101, aktualizovaného odhadu nerostných zdrojů a studie proveditelnosti projektu. . Tým se skládal z P&E Mining Consultants, SRK Consulting, Knight Piésold a Roche Consulting Group. Vybavení a služby Společnost BIA, licencovaný prodejce těžké techniky Komatsu v západní Africe, byla pověřena poskytnutím těžební flotily pro tento projekt.

Zdraoj: mining-technology

Zobrazit další články: Všechny články