Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Co je to šlich?

07.10.2023 20:00

Aktualizováno: 08.10.2023 11:18

Rýžování zlata je dobrodružná činnost, při které se snažíte získat zlato z říčního nebo potokového sedimentu. Jedním z klíčových termínů, kterým se v tomto kontextu často setkáte, je "šlich." Šlich je základním pojmem při těžbě a rýžování zlata, neboť obsahuje cenné zlato, které chcete získat.

Rýžování zlata ze šlichu

Co je to šlich?

Šlich je materiál, který zůstává na dně rýžovací pánve nebo rýžovacího splavu poté, co jste odstranili všechny větší nežádoucí materiály jako jsou větvičky, jehličí, kůra, kameny, štěrk a lehký písek jeho separací. Obsahuje zbytky těžkých minerálů a pokud budeme mít štěstí tak i zlato. Zlato je těžší než většina ostatních materiálů v sedimentu, a proto se snaží usadit na dně spolu s ostatními těžkými složkami jako třeba rutil, ilmenit, jemnozrnný monazit, sillimanit, apatit, kasiterit (cínovec)cinabarit, magnetit, drobné úlomky granátů, zirkonů, safírů, rubínů a dalších minerálů vždy v závyslosti na dané lokalite. Ve šlichu také můžete nalézt rybářská olůvka, staré kousky bronzu a mědi, odlomky hřebíků, minci a na některých lokalitách také sferule. Laicky se dá říct, že šlich je černý písek.

šlich je černý písek

Zpracování šlichu

Zpracování šlichu je kritickým krokem při rýžování zlata. Po odstranění větších nečistot zbývá šlich, ve kterém může být obsaženo zlato. Existují různé metody, jak získat zlato ze šlichu, některé z nich jsou velmi neekologické, my se budeme zajímat o ty, které pracují na základě fyzikálních zákonů.

zlato ve šlichu na gumě goldenshark

Jednou z běžných metod je použití šlichové neboli dočišťovací pánve nebo snadnější ale sofistikovanější metodou koncentrátoru. Toto zařízení umožňuje oddělit zlato od šlichu na základě jeho hmotnosti a hustoty. Zlato je těžší než šlich, takže se při použití koncentrátoru může snadno oddělit cirkulací, kdy těžké zlato zůstává na dně koncentrátoru a všechen lehčí materiál se pomalu posouvá ke středu koncentrátoru a následně "šplhá" nahoru po tubusu až propadne ven otvorem uprostřed. Dávkovat do koncentrátoru je potřeba po menších porcích, řekněme lžicích, což je snadno určitelná míra. Pak má koncentrátor možnost odplavit lehký materiál a zároveň při tom sebou nestáhnout zlato.

cyklonický koncentrátor

Další metodou je použití chemických procesů, jako je amalgamace nebo použití kyanidu. Tyto procesy umožňují extrahovat zlato ze šlichu chemickou reakcí a používají se zejména při těžbě zlata, která je na území Česka zakázaná, navíc je jedná o extrémně neekologickou a životu nebezpečnou metodu. V některých částěch světa mají obrovské potíže se znečištěním právě kvůli používání kyanidů a rtutí.

slich se zlatem

Šlich a jeho význam při těžbě zlata

Šlich, i když se zdá být zbytkovým produktem těžby, může skrývat cenné mikroskopické zlato. Pro zlatokopy je důležité správně zpracovat šlich a získat z něj veškeré zlato. Zlato na dně rýžovací pánve nemusí být vždy patrné na první pohled, ale šlich může skrývat tajemství, které vás přivede k nálezům zlata na cestě za tímto vzácným kovem i tam, kde se nenachází velké kusy zlata.

zlato v pánvi a zbytek šlichu

Podívejte se i na další rady a články o rýžování