Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Co to je KPZ?

20.11.2023 19:00

Aktualizováno: 23.11.2023 10:47

Krabička poslední záchrany a nebo krabička první záchrany? Obě odpovědi jsou správně a v tomto článku si popíšeme co která znamená a k čemu slouží.

Krabička poslední záchrany KPZ

Krabička poslední záchrany (KPZ) pro outdoorové aktivity a kempování je zvlášť důležitá, protože v odlehlých oblastech můžete potřebovat rozdělat oheň, ošetřit rány nebo se zorientovat v terénu. A níže se dozvíte, co by měla obsahovat KPZ pro outdoorové aktivity a kempování, jak ji správně používat a jak připravit tuto nezbytnou výbavu. Krabička poslední záchrany (KPZ) pro kempování v přírodě slouží k zajištění základních potřeb a bezpečnosti během vašeho pobytu v divočině. Mimo zdravotních pomůcek, zahrnuje nástroje a vybavení, které vám pomohou s různými aspekty kempování.

Copatří do kápézetky?

Obsah KPZ pro outdoorové aktivity a kempování by měl být navržen tak, aby pokryl rizika a potřeby, které mohou v těchto prostředích vzniknout. Zde je seznam položek, které by měla obsahovat:

  • Základní nářadí: zavírací nůž, svítilna, zapalovač, nitky a jehla.
  • Křesadlo na rozdělání ohně
  • Píšťalka a zrcadlo pro naléhavou signalizaci v nouzových situacích.
  • Sterilní obvazy a obinadla pro ošetření ran, odřenin a řezů.
  • Dezinfekční prostředky pro čištění ran.
  • Nůžky a pinzeta: Pro stříhání obvazů, odstranění třísek a cizích těles.
  • Náplasti a náplasti na rány pro drobná poranění a řezy.
  • Léky na bolest, horečku, antihistaminika a léky na trávicí problémy - můžete také zvážit léky na alergie nebo na ošetření průjmu.
  • Izotermická fólie ro ochranu proti hypotermii a ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami.
  • GPS nebo kompas pro orientaci a navigaci v terénu.
  • Kartička s kontaktními informacemi a návodem na první pomoc.
  • Čokoláda nebo jiná dobře zabalená sladkost pro získání energie při vyčerpání.
  • Drobná hotovost pro vyřešení naléhavých výdajů například při ztrátě peněženky.

Tato vybavení jsou důležitá pro zajištění vaší bezpečnosti, komfortu a úspěšného kempování v přírodě, a měla by být součástí vaší standardní výbavy.

Krabičku poslední záchrany si můžete pořídit již hotovou. V naší nabídce naleznete KPZ v kategorii "Spaní v přírodě".

Vyberte si z kategorie: Spaní v přírodě

Jak vyrobit KPZ pro pobyt v přírodě?

Vytvoření vlastní krabičky poslední záchrany (KPZ) pro pobyt v přírodě je poměrně jednoduché a může být přizpůsobeno vašim potřebám a prostředkům. Zde je základní návod na to, jak vyrobit KPZ pro outdoorové aktivity:

Materiály a nástroje: Odolná plastová nebo kovová krabička s víkem (ideálně vodotěsná). Zápalky, křesadlo a zapalovač. Multifunkční nůž nebo skládací nůž. Kompas. Mapa oblasti. Termo fólie. Píšťalka pro nouzové signály. Signální zrcadlo. Mobilní telefon (s nabitou baterií, pokud je signál k dispozici). Základní provazy lana. Pásky. Plastové sáčky

Postup výroby KPZ:

  1. Vyberte si vhodnou krabičku: Zvolte dostatečně odolnou a vodotěsnou krabičku s víkem, která ochrání obsah KPZ před vlhkostí a poškozením.
  2. Zajištění ohně: Zápalky nebo ohřívač na dřevo jsou nezbytné pro rozdělání ohně. Můžete je umístit do plastového sáčku, aby zůstaly suché. Multifunkční nůž nebo skládací nůž vám umožní připravit dřevo na oheň.
  3. Orientace a navigace: Kompas a mapa oblasti vám pomohou určit směr a nalézt cestu. Můžete je umístit do plastového sáčku, aby zůstaly chráněny před vlhkostí.
  4. Bezpečnost a signalizace: Píšťalka pro nouzové signály a signální zrcadlo jsou užitečné pro signalizaci v případě nouze.
  5. Mobilní telefon: Máte-li signál v dané oblasti, mějte s sebou mobilní telefon s nabitou baterií. V nouzových situacích může být klíčovým nástrojem pro volání na pomoc.
  6. Parakord a lana: Můžete mít několik lan nebo parašňůr, které vám pomohou s různými úkoly, jako je stavba přístřešku nebo zajištění výbavy.
  7. Další věci: Pásky a plastové sáčky mohou být užitečné pro různé účely, jako je oprava výbavy nebo balení potravin.

Krabička první záchrany (KPZ): Co to je a k čemu slouží

Krabička první pomoci, často zkracována na KPZ, je nezbytným vybavením pro poskytování základní lékařské péče v případě nehody nebo nouzové situace. Tato krabička obsahuje základní zdravotnické potřeby a nástroje, které mohou být použity k poskytnutí první pomoci postiženým osobám. V tomto článku se dozvíte, co KPZ obsahuje, k čemu slouží, kde ji můžete použít a jak si ji připravit doma.

Obsah krabičky první pomoci

KPZ obsahuje různé léčebné pomůcky a nástroje, které jsou určeny k zajištění základní první pomoci. Základní obsah KPZ zahrnuje:

  • Sterilní obvazy a obinadla: Tyto materiály jsou určeny k ošetření ran, odřenin a podobných poranění.
  • Dezinfekční prostředky, jako je alkohol nebo peroxid vodíku, slouží k čištění ran a prevenci infekce.
  • Nůžky jsou užitečné pro stříhání obvazů a oděvů v případě poranění.
  • Pinzeta je užitečná pro odstraňování třísek nebo cizího tělesa z rány.
  • Léky: KPZ může obsahovat základní léky, jako jsou bolesti tlumící léky, antihistaminika nebo léky na alergie.
  • Rukavice a rouška: Tyto ochranné prostředky jsou důležité pro bezpečnost osoby poskytující první pomoc.
  • Náplasti a náplasti na rány slouží k ošetření menších poranění a řezů.
  • Ortopedická spona nebo zavinovač: Tyto nástroje se používají k zpevnění zlomenin nebo výronů.
  • Pryžové škrtidlo na zastavení krvácení.
  • Kartička s kontaktními informacemi a návod na první pomoc: Tato kartička může obsahovat důležité telefonní čísla a pokyny pro poskytování první pomoci.

Kde KPZ použít

KPZ je užitečná ve všech situacích, kdy může dojít k nečekaným zraněním nebo náhlým zdravotním problémům. Může být využita v následujících kontextech:

  • Domov: V domácím prostředí může KPZ být použita k ošetření drobných zranění, řezů, nebo první pomoci v případě náhlého onemocnění.
  • Práce: V pracovním prostředí, zejména tam, kde hrozí riziko zranění, by měla být KPZ povinnou součástí pracovního vybavení.
  • Automobil: Mít KPZ v automobilu může být důležité pro poskytnutí první pomoci v případě dopravní nehody.
  • Pobyt v přírodě: KPZ je nepostradatelná pro výlety, turistiku a jiné venkovní aktivity, kde vzdálenost od zdravotního zařízení může být větší.

Jak si připravit KPZ (krabičku první záchrany) doma:

Pokud si chcete připravit KPZ doma, následujte tyto kroky:

  1. Zvolte vhodnou krabičku nebo tašku: Můžete použít plastovou krabičku s víkem (krabička na potraviny) nebo malou tašku/sáček s několika oddíly, které vám pomohou udržet obsah uspořádaný.
  2. Získání základního vybavení: Zakupte si sterilní obvazy, náplasti, dezinfekční prostředky, nůžky, pinzetu, rukavice a léky, které považujete za nezbytné pro vaše potřeby.
  3. Dodat další položky podle potřeby: Přidejte ortopedickou sponu, roušku, kartičku s kontaktními informacemi a další položky, které se vám zdají důležité.
  4. Pravidelně kontrolovat obsah: Pravidelně zkontrolujte obsah KPZ a doplňujte spotřebované nebo expirované položky.

KPZ je důležitým nástrojem pro poskytování základní první pomoci a může být klíčovým faktorem v zachránění životů a minimalizaci rizika infekce či komplikací při zraněních. Mít KPZ k dispozici je zásadní pro každého, kdo se nachází v prostředí, kde hrozí riziko zranění, a měla by být součástí domácího vybavení, pracovního prostředí a vybavení v autech.

Kdy volat profesionální zdravotnickou pomoc?

I když KPZ je užitečná pro základní první pomoc, je důležité vědět, že existují situace, ve kterých je třeba okamžitě volat profesionální zdravotnickou pomoc. Některé z těchto situací zahrnují:

  • Těžká ztráta krve, která nelze zastavit použitím obvazu.
  • Ztráta vědomí nebo náhlá ztráta dechu.
  • Zlomeniny, které protrhly kůži nebo jsou viditelně deformované.
  • Podezření na vážná poranění hlavy, krku nebo páteře.
  • Zranění, které zahrnuje řezy s hlubokými ranami.
  • Podezření na srdeční zástavu nebo zástavu dechu.

V těchto případech je klíčové okamžitě zavolat tísňovou linku nebo profesionální zdravotnickou pomoc a poskytnout základní první pomoc, pokud je to možné, do příjezdu profesionálů.

Závěr

Krabička První Pomoci (KPZ) je důležitým nástrojem pro zajištění základní lékařské péče v případě nečekaných situací, kdy může dojít ke zraněním nebo náhlým zdravotním problémům. Obsahuje různé léčebné pomůcky a nástroje, které jsou užitečné pro poskytování první pomoci. KPZ může být použita doma, v pracovním prostředí, v automobilech a během outdoorových aktivit. Je důležité se s obsahem KPZ seznámit a vědět, jak ho používat, aby byla poskytnuta efektivní první pomoc. V případech vážných zranění nebo zdravotních stavů je však vždy třeba volat profesionální zdravotnickou pomoc.

Vědomost o tom, jak si sestavit KPZ a jak ji používat, může být klíčová pro záchranu životů a minimalizaci zdravotních rizik v případě nehody či zranění.

Koupit KPZ krabičku