Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Kde se dá najít zlato v ČR?

07.11.2023 01:20

Aktualizováno: 24.03.2024 12:48

Většina lidí si pod pojmem "zlato" představí jen drahý kov, ale pravý zlatokop je vnímá jako dary Matky Přírody a má k nim srdeční vztah.

Pravé ryzí zlato

Ryzí zlatokop má v duši věčného hledače a dobrodruha, hledajícího právě ten svůj životní nález zlata. Přírodní krystaly ryzího zlata se nejčastěji objevují v křemenných žilách. Tyto krystaly zlata mají různorodé tvary, jako by je sama příroda s láskou vytvarovala - drátky, plíšky a keříčky, někdy se tvarují až do podoby dokonalé krychle. Pokud máte v ruce takový poklad, jste ve zlatém ráji! A to i v případě malých nálezů.

Ryzí zlato na křemeni
Fotka: redakce Rawgold - Zlatý valounek vyrýžovaný z řeky Opava, velikost 3mm, rok 2023.

Zlaté Hory: Klenotnice Českého ryzího zlata

Pokud se vydáte na lov ryzího zlata do Zlatých Hor, neměli byste zapomenout na křišťálově čisté řeky a vodní toky propravující zlatý prach. Zde se vám zlato ukáže ve formě drobných zrn, kterým se přezdívá "zlatinky" nebo "zlatý prach." Větší exempláře zlata se pak označují jako "valouny" a "nugety." Občas se stane, že se k pravému zlatu přimíchá něco stříbrného, a vytvoří tak unikátní elektrum, které má světlejší nádech. V některých situacích může být na zlatu stříbrno-šedivý povlak a to může být směs zlata se rtutí - tyto zlatinky se v českých řekách nacházejí běžně.

Zlaté Hory Zlatorudné mlýny
Fotka: redakce Rwgold - Zlatokopecký skanzen Zlaté Hory, Zlatorudné mlýny.

Jaké má ryzí zlato vlastnosti?

Ryzí zlato dosahuje tvrdosti na Mohsově stupnici v hodnotě 2,5 - 3, takže do něj můžete rýpat i nehtem. Jeho zářivě žlutá barva a kovový lesk vás okouzlí na první pohled. Ryzí zlato snadno mění svůj tvar za vysokých teplot a odolává vlivu času i oxidaci. To je právě ta pověstná odolnost zlata. Zlato má typickou žluto-zlatavou barvu, vysoký kovový lesk a žlutý vryp (rýhu). Zlato je kujné - roztažné, je poměrně těžké, díky jeho vysoké hustotě (19,3 g/cm³). Zlato může být snadno zaměněno s pyritem - kočičím zlatem, díky jeho nápadně podobné zlatavě-žluté barvě. Narozdíl od pyritu se zlato rozpouští pouze v lučavce královské (směs kyseliny dusičné a kyseliny chlorovodíkové v poměru 1:3) nebo ve rtuti. Zlato jako kov je dobře vodivé a skvěle odolné proti korozi, extrémním teplotám i změně barvy.


Fotka: fotobanka - Tavení zlata v tavícím kelímku.

Na co se zlato využívá

Ryzí zlato, nabízí široké spektrum využití, což dělá z tohoto nerostu pravý drahocenný poklad. V Česku aktuálně neprobíhá žádná průmyslová těžba zlata, všechny původní doly jsou zapečetěny a težba zlata jako taková není povolena. V Česku se věnuje záchraně technických památek po hornické činnosti společnost Montanika s projektem Jílovské zlaté doly.

Zlatý důl Česko
Fotka: redakce Rawgold - Zapečetěný zlatý důl.

  • Výroba šperků: Zlato je ideálním materiálem pro výrobu šperků. Jeho krásná žluto-zlatá barva a lesk přitahuje zlatokopy i šperkaře. Každý klenot, zhotovený z českého ryzího zlata, nese v sobě střípek této bohaté historie a příběhu potu zlatokopa, který si takové zlato vydřel svýma rukama.
  • Elektronika: Díky své vynikající elektrické vodivosti a odolnosti vysokým teplotám je zlato nezbytné v elektrotechnice. Mnoho zařízení a technologií využívá zlato, aby zajišťovalo spolehlivou a trvanlivou funkci elektroniky. Takové zlato se dá opět znovu vytěžit - recyklovat.

Kde se dá najít zlato v ČR?

České země mají bohatou tradici v dobývání zlata. V minulosti bylo přírodní ryzí zlato nalezeno na mnoha místech v Čechách, ačkoli často šlo spíše o menší vzorky, jako zlatinky a valounky.

Zlatý valounek ČR nález 2023
Fotka: redakce Rawgold - Zlatý valounek vyrýžovaný z řeky Opava, velikost 3mm, rok 2023.

Mezi nejznámější naleziště zlata v naší zemi patřila místa jako Zlaté hory v Jeseníkách, Krásná Hora nad Vltavou, Jílové u Prahy, Roudný, Čelina, Mokrsko (Psí hory), Kašperské Hory v Pošumaví, Železné hory, Čáslavsko, a další. Historicky se z české půdy vytěžilo přibližně 100 tun ryzího zlata. Horníci tehdy dosahovali úctyhodných hloubek dolů, přestože pracovali s pouze ručním nářadím, jako byly mlátka a želízka. Například v Jílovém u Prahy se šlo do úklonné hloubky až 400 metrů pod povrchem, což bylo asi 200 metrů pod zemí.

dolování zlata
Fotka: redakce Rawgold - Kutání horniny v otevřené díře.

Velké zlaté nugety, které mohou být známé z divokého západu, jsou v Česku vzácné a vytvářejí se pouze v divokých vodách, kdy se každá zlatinka postupně nabaluje na zlatou hromádku. Nálezy větších kusů zlata z Česka jsou vzácné a nachází se velmi zřídka. Avšak geologický výzkum odhalil, že pod zemí v České republice zůstává odhadem asi 500 tun zlata. Toto číslo řadí Česko mezi země s největšími prokázanými zásobami zlata na světě. Paradoxně v současné době v naší zemi není těžba zlata povolena. Od roku 1994 se nevydolovalo ani zrnko zlata a do budoucna změna není v plánu.

Rýžování zlata v řekách a potocích

Rýžování zlata je tradiční způsob, jak najít ryzí zlato ve zlatonosných oblastech, jako jsou řeky, potoky a vodní toky, zejména v jejich sedimentech, které zahrnují náplavy, usazeniny a rozsypy kde se rýžuje sekundární zlato.

Rýžování zlata v Česku na potoku
Fotka: redakce Rawgold - Rýžování zlata na českém potoku.

Postup spočívá v ručním sběru směsi zeminy, která obsahuje štěrk a písek. Tato směs se za pomoci rýčů a lopatek nasbírá nejčastěji do kovové nebo plastové pánve, a za pomoci proudu vody, a při neustálém kroužení pánve, jsou odplaveny lehčí částice. Zlato je výrazně těžší než ostatní minerály a písek, a tak se usazuje na dně pánve nebo rýžovacího splavu. Zlato se do vodních toků dostává z původních primárních ložisek, zejména z křemenných žil v horách. Tyto žíly se postupně rozrušují a uvolňují další zlaté částečky.

zlatinky z česka
Fotka: redakce Rawgold - Vyrýžované zlato ve Středočeském kraji.

Rýžováním je možné najít přírodní ryzí zlato, které se nejčastěji vyskytuje ve formě zlatinek (drobných šupinek) a nugetů (malých valounků). Tyto malé kousky zlata mají obvykle velikost v rozmezí 0,1 až 1 milimetr, a často jsou tak malé, že jsou sotva viditelné pouhým okem. K jejich uchování a prohlížení se často používají zkumavky s vodou.

Čistota nalezeného zlata v Česku se obvykle pohybuje kolem 23 karátů až s ryzostí 99% (999/1000). To znamená, že takové zlato je čistější než šperkařeské zlato, které má obvykle o něco nižší karáty, například 14 nebo 18 karátů s ryzostí 585/1000 nebo 750/1000. Nalezené zlato v primární podobě však nebude tak čisté, velmi často obsahuje příměsi dalších kovů. Větší zlaté nugety často mají výrazně vyšší hodnotu než ryzí zlato, a to z důvodu jejich raritního a sběratelského charakteru.

Zlatinky z rýžování 2023
Fotka: redakce Rawgold - Vyrýžované zlato z Jesenicka.

Hledání zlata rýžováním je v České republice nejpopulárnější na následujících vodních tocích: Otava, Opava (včetně jejích zlatých a černých ramen), Bojovák, OlešniceZlatý potok (Zlatých potoků je v Česku více, v časti z nich  se zlato opravdu nachází). Tyto řeky a potoky jsou známé svou zlatonosností a představují atraktivní místa pro hledání zlatinek, valounků a nuggetů.

Hledání primárního zlata

Hledat primární netransportované zlato je z pohledu hornické činnosti o něco složitější a náročnější než hledání sekundárního zlata v řekách a vodních tocích. Tyto primární vzorky zlata pocházejí z přístupných dolů, štol a šachet, a také z hald z důlní činnosti v oblastech s historickým výskytem zlata. Typickým matečním minerálem zlata je křemen, protože zlato se vyskytuje ve zlatonosných křemenných žilách, známých jako žilníky. Přírodní krystalická zlata, která tvoří "keříčky," jsou obzvlášť vzácná a cenná. V České republice byly v minulosti naleziště ryzího zlata na podložce, například ve štole Mír v oblasti Zlaté hory v severních Jeseníkách. Tato štola byla ražena do "zlatého sloupu," což byla zlatonosná formace uprostřed Příčné hory.

Primární zlato Zlaté Hory
Fotka: redakce Rawgold - Primární zlato ze Zlatých Hor, rok 2016.

Dnes je však většina těchto nalezišť a lokalit vyčerpána nebo zanikla, což činí objevování pěkných vzorků primárního zlata stále obtížnějším. Vzorky krystalického zlata na křemenu jsou obzvlášť vzácné a dražší, protože jsou sběratelskou raritou. Hledání dalšího primárního zlata na podložce zůstává zajímavým způsobem, jak si užít pohled na tento jedinečný skvost, i když je to stále náročná a vzácná činnost.

Vyberte si z kategorie: Zlato, stříbro, měď

Kde se usazuje zlato v řece?

Níže na obrázku je ukázáno, jak vypadá typická česká řeka nebo potok a kde se v takovém vodním toku usazuje nejčstěji zlato = místo kde je potřeba nabrat štěrk a materiál vyrýžovat - žlutě vyznačené.

Kde hledat zlato