Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Rýžování jemného zlata

14.03.2024 07:30

Aktualizováno: 18.03.2024 12:14

Jemné zlato se získává rýžováním. Během toho se jemné zlato usazuje na dně pánve nebo žlabu na rýžování. Jemné zlato a jemný zlatý prach se usazuje spolu se zlatinkami a většími kousky zlata v těžkém materiálu zvaný šlich, zatímco zbytek materiálu, který obsahuje nečistoty a větší kousky hornin, zůstává nahoře a lze ho snadno odplavit.

Jemné zlato
Jemné zlato v pánvi. Autor fotografie: Peter Rybár. Ze sbírky: Peter Rybár

Rýžování jemného zlata

Rýžování spočívá ve správném pohybu rýžovací pánve nebo nastavením žlabu, čímž se umožňuje oddělení jemného zlata od zbytku materiálu. Tento proces umožňuje gravitační separaci, protože zlato je mnohem těžší než okolní horniny a nečistoty. Po správném provedení procesu rýžování se jemné zlato, spolu s většími kousky a zlatinkami, shromáždí na dně pánve nebo žlabu, zatímco zbytek materiálu zůstane v horní části.

Vyberte si z kategorie: Zlato, stříbro, měď

Jemné zlato

Toto jemné zlato se ze šlichu čistí velice špatně a je téměř nemožné ho dorýžovat. Nejlepší metodou na dorýžování takového jemného zlata a zlatého prachu je dočišťovačka. Na trhu se běžně objevují stroje na zlato typu Miler table nebo cirkulační koncentrátor. Čištění jemného zlata a zlatého prachu ze šlichu může být obtížné a tradiční rýžovací metody nemusí být účinné. Proces dorýžování může být problematický, protože jemné zlato se může snadno zamíchat s ostatním materiálem v černém šlichu.

jemne zlato koncentrator

Jak získat čisté jemné zlato

Dočišťovačka je zařízení navržené speciálně pro separaci jemného zlata od šlichu a dalších nečistot. Dočišťovačky mohou být různých typů a mohou zahrnovat zařízení jako Miler table, cirkulační koncentrátor nebo jiné podobné stroje. Miler table je zařízení, které využívá pohybu vody a gravitace k separaci jemného zlata od šlichu. Zlaté částice se usazují na povrchu stolu nebo plochy a jsou odděleny od zbytku materiálu. Cirkulační koncentrátor funguje podobně, ale využívá centrifugální síly k separaci zlatých částic od ostatního materiálu.

Tyto zařízení jsou často považována za efektivní metody pro dorýžování jemného zlata a zlatého prachu, protože umožňují lepší separaci a zachycení zlatých částic než tradiční rýžovací metody. Taková zařízení mohou být využívána v komerčních těžebních operacích i pro rekreační těžaře.

Aby bylo dočištění co nejefektivnější, doporučuje se oddělit materiál na co nejjemnější frakce. Zkrátka použít jemná síta o průměru ok 1mm, 0,5mm, 0,1mm atd,.. čím jemnější síto bude, tím jemnější zlato je možné oddělit a pak separátory fungují precizně.