Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Jak vyrýžovat na inflaci - Snižte výdaje, zvyšte příjmy a investujte

09.11.2023 12:32

Aktualizováno: 17.11.2023 18:05

Nárůst inflace nás přiměl přemýšlet o tom, jak efektivně spravovat své peníze, včetně majetků a drahých kovů. Investice se stává stále více logickým krokem, avšak každý má své vlastní preference.

Inflace je nepříjemný jev, který ovlivňuje naše každodenní životy tím, že zvyšuje ceny zboží a služeb. Může to znamenat, že za stejné množství zboží platíme více peněz, což může tlačit na naše rodinné rozpočty. Avšak i přesto, že inflaci nemůžeme přímo ovlivnit, můžeme přijmout opatření, která nám pomohou se s ní vypořádat. V tomto článku se podíváme na pět klíčových kroků, jak vyzrát na inflaci.

1. Snižte své měsíční výdaje

Prvním krokem k ochraně svého rozpočtu před inflací je snížení výdajů. Inflace ovlivňuje ceny různých výrobků a služeb různými způsoby, takže je důležité identifikovat oblasti, kde utrácíte nejvíce peněz. Následně můžete hledat způsoby, jak tyto výdaje snížit.

2. Vydělávejte více peněz

Kromě snižování výdajů je dalším klíčovým opatřením zvýšení příjmů. Zdá se, že v dnešní době firmy hledají kvalifikované pracovníky a mají problém sehnat dostatečný počet zaměstnanců. To vytváří příležitost vyjednávat o vyšší mzdě nebo o dalších výhodách.

3. Vydělané peníze navíc nenechávejte na běžném účtu

Jakmile jste snížili výdaje a zvýšili příjmy, je důležité peníze správně investovat. Nechávat volné peníze ležet na běžném účtu by mohlo znamenat ztrátu na hodnotě kvůli inflaci. Je důležité najít správné investiční nástroje, které vám pomohou udržet nebo zvýšit hodnotu vašeho majetku.

4. Zlato jako investice do budoucna

Zlato je tradičně považováno za stabilní investici, která může pomoci chránit váš majetek před inflací. I když není bez rizika, mnoho investorů se uchyluje k investicím do zlata jako jedné z forem dlouhodobého zabezpečení a ochraně jmění proti inflaci. Investice do zlata mohou být atraktivním způsobem, jak diversifikovat svoje portfolio jmění, chránit své úspory před inflací a vytvářet dlouhodobé hodnoty.

Existuje několik způsobů, jak investovat do zlata:

  • Fyzické zlato: Kupování fyzického zlata ve formě zlatých mincí, slitků nebo šperků je tradiční způsob investice. Můžete si je uschovat doma nebo v trezoru v bance. Mít fyzické zlato vlastníte, což znamená, že nejste závislí na žádném finančním institutu. Buďte však obezřetní, pokud si zlato uchováváte doma, a zajistěte si kvalitní zabezpečení.
  • Zlaté ETF: Exchange-traded funds (ETFs) jsou fondy obchodované na burze, které sledují cenu zlata. Investováním do zlatých ETF získáváte expozici k ceně zlata bez nutnosti fyzického vlastnictví. Jsou likvidní a snadno obchodovatelné, což z nich dělá atraktivní volbu pro investory.
  • Zlaté futures kontrakty: Futures kontrakty na zlato umožňují spekulantům vsadit se na budoucí cenu zlata. To je však rizikovější strategie, která vyžaduje pokročilé znalosti trhů a může způsobit významné ztráty.
  • Zlaté akcie: Můžete investovat do akcií společností, které těží zlato, provádějí těžební činnosti nebo se zabývají obchodem s drahými kovy. Výkonnost těchto akcií často koreluje s cenou zlata, což může být výhodné v době, kdy cena zlata stoupá.
  • Zlaté důlní podíly: Investice do podílů v zlatých dolech mohou poskytovat expozici k ceně zlata a zároveň výnosy z provozu dolů. Tyto investice jsou obvykle více spojeny s rizikem a vyžadují dohlížení na vývoj na trhu s doly.
  • Zlaté certifikáty: Některé banky nabízejí zlaté certifikáty, což jsou finanční produkty, které vám umožní držet určité množství zlata na papíře. To znamená, že vlastníte určitý podíl na zlatě, aniž byste měli fyzický přístup k kovu.

Při investování do zlata si dejte pozor na aktuální cenovou situaci, správné zabezpečení vašich investic a své dlouhodobé finanční cíle. Je také dobré konzultovat s finančním poradcem nebo odborníkem na investice, aby vám pomohl vybrat si strategii, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům.

5. Zachování klidu!

Nakonec je důležité zachovat klid a nemávat se všemi investičními možnostmi, které slibují rychlé zisky. Důkladně promyslete své investiční rozhodnutí a buďte obezřetní. Investování by mělo být součástí dlouhodobého plánu, který vám pomůže dosáhnout finanční stability.