Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Cena zlata bleskově roste

24.02.2022 08:30

Aktualizováno: 02.10.2023 22:43

Rostoucí napětí mezi Ruskem a Ukrajinou zvýšilo ceny zlata na nejvyšší úroveň od léta loňského roku.

Rostoucí cena zlata akceleruje poptávku a lidé skupují investiční slitky a investiční zlaté mince. Podobně je na tom i cena stříbra a poptávka po stříbře. Cena jedné troyské unce zlata na burze je nyní 42 329 Kč. To je tzv. spot cena, která se řídí elektronickými transakcemi se zlatem. Zlato ve své fyzické podobě je mírně dražší. Cenu zlata chce znát každý a pro mnoho investorů je sledování aktuálního vývoje ceny zlata důležité, proto sledujte aktuální ceny na RawGold.eu.

Grafy znázorňující cenu zlata v reálném čase a tabulku s historickým vývojem ceny zlata můžete sledovat ve dne i v noci ve Vývoji ceny zlata.

Cena zlata


Jak zjistím cenu zlata za gram?


Cenu zlata za gram jednoduše spočítáte tak, že cenu jedné troyské unce vydělíte 31,103 a výsledek bude cena za gram.

31,103 g = 1 Oz (troyská unce)

Uvedeme si příklad aktuální ceny 42 329 kč/Oz vydělíme 31,103/g čímž se dopracujeme k ceně zlata za gram 1 360,92 Kč. To je aktuální burzovní cena zlata.

Aktuální světová cena zlata na trhu tzv. London fix je vyhlašována dvakrát denně nejvýznamnějšími obchodníky se zlatem. Touto referenční cenou zlata se řídí obchody o objemu min. 1000 Oz. Fyzicky alokované zlato ve formě zlatých investičních mincí nebo investičních zlatých slitků se prodává za cenu vyšší. Náklady na zpracování zlata do podoby investičních mincí a jejich distribuce tvoří navýšení prodejní ceny investiční mince vůči ceně zlata. Toto navýšení zvané premium je různé podle velikosti a kvality mincí, které kupujete a mincovny, která je uvedla na trh.

Zdroj: wsj.com, kurzy.cz, zlate-mince.cz

Zobrazit další články: Všechny články