Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Projekt Curipamba, Ekvádor

31.01.2021 13:00

Aktualizováno: 18.03.2022 20:56

Měděno-zlatý projekt Curipamba

je plánován jako povrchový důl s počáteční životností deset let.

Curipamba je jedním z projektů nejvyšší kvality a nejnižší kapitálové náročnosti, a to nejen v Americe, ale na celém světě. S podrobnou studií proveditelnosti dokončenou podle nejvyšších mezinárodních standardů a silnou podporou komunity a vlády se očekává, že Curipamba bude dalším moderním dolem v Ekvádoru.

V roce 2017 uzavřela společnost Adventus Mining Corporation (dříve Adventus Zinc Corporation) dohodu se společností Salazar Resources Ltd, podle níž může společnost Adventus získat většinový podíl v projektu Curipamba v centrálním Ekvádoru financováním výdajů na průzkum a vývoj ve výši 25 milionů USD během pěti let a splnění určité rozvojové závazky. To zahrnuje dokončení studie proveditelnosti pro rozvoj vysoce kvalitního ložiska vulkanického masivního sulfidu ("VMS") mědi a zlata El Domo, které se nachází v rámci koncesí projektu Curipamba, které bylo dokončeno v roce 2021. Adventus bude financovat kapitálové náklady na výrobu a obdrží 95 % volných peněžních toků, dokud nebudou splaceny všechny jeho investice od roku 2017, poté budou peněžní toky projektu rozděleny ze 75 % na Adventus a 25 % na Salazar. Na konci roku 2021 společnost Adventus oznámila, že dokončila svou možnost výdělku na získání většinového vlastnictví projektu Curipamba.

Projekt Curipamba je povrchová těžba mědi a zlata navržená k rozvoji v centrálním Ekvádoru společným podnikem (JV) mezi Adventus Mining a Salazar Resources. Studie proveditelnosti projektu byla oznámena v říjnu 2021. Výsledky zdůraznily životnost mého 10 let a 1,5 roku předprodukce s počáteční kapitálovou investicí 248 milionů USD. Spolu se studií proveditelnosti bylo také zveřejněno aktualizované předběžné ekonomické hodnocení rozvoje podzemí po dokončení desetiletého plánu povrchového dolu. Posouzení environmentálních a sociálních dopadů (ESIA) projektu, které bylo dokončeno v listopadu 2021, musí ještě získat souhlas vlády. Adventus Mining a Salazar Resources podepsaly akcionářskou dohodu o vytvoření společného podniku pro rozvoj měděno-zlatého projektu v lednu 2022. Vlastní 75% podíl v projektu Curipamba, zatímco Salazar Resources vlastní zbývající podíl.

Umístění projektu Curipamba a geologie

Projekt Curipamba se nachází přibližně 150 km severovýchodně od Guayaquilu v provinciích Bolívar a Los Rios ve středním Ekvádoru. Leží v centrálních rovníkových Andách, v magmatickém ostrovním oblouku Macuchi Terrane paleocénně-eocénního stáří, přiléhající k amazonskému kratonu. Zdejší geologii charakterizují podmořské vulkanické a vulkanoklastické horniny skupiny Macuchi středního paleocénu-eocénu překrývající svrchně třetihorní až holocénní vulkanické horniny a holocénní aluviální usazeniny. Projekt zahrnuje sedm koncesí o rozloze cca 21 500 ha. Jednou z koncesí je pokročilé naleziště mědi a zlata vysoké kvality El Domo.

Mineralizace a zásoby ložiska El Domo

Polymetalické ložisko El Domo bohaté na zlato je neporušené, vzpřímené a mírně narušené ložisko vulkanogenního masivního sulfidu (VMS) typu Kuroko. Převážně plochá mineralizace se vyskytuje v jedné velké stratifikované sulfidové čočce a několika menších mineralizovaných čočkách umístěných primárně ve spodní části hlavní čočky. Polymetalické sulfidy obsahují jako hlavní sulfidické minerály sfalerit, chalkopyrit a pyrit. Prokázané a pravděpodobné zásoby nerostů v projektu Curipamba byly odhadnuty na 6,47 milionů tun (Mt) v kvalitě 2,52 g/t zlata (Au), 1,93 % mědi (Cu), 45,69 g/t stříbra (Ag), 0,25 % olova (Pb ) a 2,49 % zinku (Zn) od října 2021.

Těžba v projektu Curipamba

Projekt Curipamba bude vyvíjen jako konvenční povrchová těžba , která bude zahrnovat tažné vozy, hydraulická rypadla a nakladače. Předpokládá se, že jáma bude těžena v pěti fázích podle typu rudy po dobu životnosti dolu. K nakládání hlušiny v 10m lavicích budou použita hydraulická rypadla s maximální kapacitou lopaty 3,3 m³. Ruda se bude těžit v 5metrových lavicích a nakládána pomocí čelních nakladačů o objemu 3,9 m³. Z povrchové jámy bude vytěženo celkem 61,82 Mt rudy. Různé typy rud obsahující vysoký obsah Zn, smíšený Zn/Cu a vysoký obsah Cu budou skladovány odděleně, aby bylo možné snadno mísit. Skrývka a saprolit budou odeslány na příslušné skládky, zatímco ostatní odpadní materiál bude rozdělen na stabilizaci těchto zásob nebo na vybudování úložiště hlušiny. Další odpadový materiál bude uložen ve skladu odpadu.

Zpracování rudy v projektu Curipamba

Koncentrátor, který má být postaven pro projekt Curipamba, je navržen tak, aby zpracoval 666 000 tun rudy za rok (tpa) na výrobu koncentrátů mědi, olova a zinku. Očekává se, že projekt bude mít průměrnou produkci 10 463 tpa mědi a 21 390 tpa produktů ekvivalentních mědi. Run-of-dole (ROM) ruda bude drcena v primárním čelisťovém drtiči a sekundárním kuželovém drtiči. Rozdrcená ruda bude následně mleta v kulovém mlýnu pracujícím v uzavřeném okruhu se shlukem hydrocyklonů. Cyklonový přepad bude gravitačně přiváděn do objemové flotační kondicionační nádrže a poté odeslán do objemových hrubších flotačních buněk. Koncentrát vyrobený z prvních článků hromadného hrubšího flotačního okruhu bude napájet měděný flotační okruh. Objemový flotační koncentrát bude čerpán do skalpovacího cyklonu. Přepadový materiál z cyklónu bude smíchán s odpadem z drtovacího mlýna a poslán do flotace mědi. První koncentrát zachycovače čističe bude odeslán do druhého čističe mědi a výsledný koncentrát bude směrován do čističů olova. K výrobě konečného měděného koncentrátu bude použit proces reverzní flotace. Proces čištění olova bude zahrnovat tři fáze a konečný produkt bude vyroben na konci třetí fáze. Výsledné koncentráty mědi a olova jsou zahuštěny a tlakově filtrovány ve svých příslušných okruzích. Nástřik zinkového flotačního okruhu bude obsahovat měděnou hrubší hlušinu a může také obsahovat koncentrát zachycovače z posledních článků okruhu. Upravená kejda bude poslána do flotačního okruhu zinkového drtiče, aby se vytvořil proud hlušiny, který bude převeden do konečného zahušťovače hlušiny. Suspenze zinkového koncentrátu bude přivádět zahušťovadlo zinkového koncentrátu s podtokem zahušťovadla, který má být podroben tlakové filtraci, aby se vytvořil filtrační koláč zinkového koncentrátu. Vyrobené koncentráty budou odeslány do rafinérií přes hlubinný přístav Posorja, který se nachází 85 km jihozápadně od Guayaquilu.

Infrastruktura projektu Curipamba

Adventus zakoupil prefabrikovaný ubytovací tábor s kapacitou pro 100 zaměstnanců v červnu 2021 jako součást počáteční přípravy projektu Curipamba. Kemp má sociální zařízení a plánuje se rozšíření o jídelnu a stravovací zařízení. Adventus podal předběžné žádosti úřadům elektroenergetiky, aby zajistily příděl energie z národní sítě. Byl identifikován vhodný napojovací bod, který se nachází 7 km západně od místa projektu. Je navrženo vybudování venkovního vedení 69 kV do areálu, zatímco místní rozvodné vedení bude modernizováno.

Smlouvy o odběru

V lednu 2022 byla podepsána definitivní dohoda s Wheaton Precious Metals International, dceřinou společností Wheaton Precious Metals. Společnost Wheaton Precious Metals International souhlasila s poskytnutím finančních prostředků ve výši 180,5 mil. USD, včetně předběžné hotovostní protihodnoty ve výši 175,5 mil. USD výměnou za dodávku zlata vyrobeného z projektu Curipamba. Společnost bude moci nakupovat 50 % splatné produkce zlata, dokud nebude dosaženo milníku dodávek 150 000 uncí, podle dohody o streamování. Strop nákupu klesne na 33 % splatné produkce zlata po dobu životnosti dolu, jakmile bude dosaženo milníku dodávek. Kromě toho Wheaton Precious Metals International obdrží 75 % splatné produkce stříbra až do dodání 4,6 milionů uncí (Moz), což se pak sníží na 50 % po dobu životnosti dolu. Adventus Mining a Trafigura dosáhly dohody o způsobu financování odběru projektu. Trafigura se zavázala až 55 milionů dolarů v rámci pětiletého financování. Trafigura bude mít po dobu životnosti dolu práva na odběr určitých koncentrovaných produktů z ložiska El Domo, a to za předpokladu dokončení definitivní dokumentace a dohody mezi věřiteli se společností Wheaton Precious Metals. Finanční závazek společností Wheaton Precious Metals International a Trafigura poskytne finanční prostředky potřebné pro předvýstavbu a budoucí stavební práce, jakmile bude o stavbě rozhodnuto.

Dodavatelé zapojení do projektu Curipamba

Inženýrská a poradenská společnost DRA Americas vedla studii proveditelnosti projektu. Společnost byla také vybrána, aby v únoru 2022 poskytovala inženýrské a obstarávací služby pro projekt měď-zlato. Smluvní rozsah zahrnuje podrobné inženýrské práce a pořízení dlouhého vedení. Společnost SLR Consulting Canada (SLR), globální poskytovatel environmentálních a poradenských řešení, byla zodpovědná za studie geologie a nerostných zdrojů v rámci studie proveditelnosti. Poskytl počáteční předpovědi vodní bilance, zatímco Minnow Environmental byl vybrán k provádění studií kvality vody. AOC Ingenieria, místní stavební inženýrská společnost, byla jmenována, aby poskytla návrh a odhady pro modernizaci veřejné komunikace a přístupovou cestu k pozemku. Pro detailní návrh nadzemního elektrického vedení na místo projektu byla pověřena místní projekční firma Engywork. Kanadská Exen Consulting Services připravila úvodní nezávislou studii trhu pro plánované prodeje koncentrátů z projektu Curipamba. Společnost Klohn Crippen Berger byla pověřena provedením studií týkajících se skladování hlušiny, zařízení na zpracování odpadu a hydrogeologie, zatímco geochemické studie byly provedeny společností pHase Geochemistry. Globální poradenská firma Knight Piésold byla pověřena prováděním environmentálních a sociálních studií.

Zdroj: mining-technology, adventusmining

Zobrazit další články: Všechny články