Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Zlato z bedrocku

01.07.2022 20:29

Aktualizováno: 25.04.2024 14:37

Zlato na bedrocku - stačí ho škrábat?

Bedrock je podloží, na kterém se usazuje těžký sediment, štěrk a písek. Na potocích a řekách můžeme mnohdy narazit na místa, kde z vody vyčnívá právě její podloží (bedrock), to jsou místa, kde se nedá nabrat lopatou adekvátní materiál, zkrátka lopata škrábe bedrock a vybírá jen to co je na jeho vrcholcích, přičemž zlatokopové se potřebují dostat do jeho nejhlubších míst a spár, kde se usazují kousky zlata a to zkrátka lopatou nejde.

Lopatou opravdu ne, ale existují další možnosti.

Zlato z bedrocku je nejsnažší vyškrábat háčkama a následně odsát odsávačkou. Po té co si najdeme ideální místo, vyškrábneme na něm jeho spáry. Dá se na to použít šroubovák nebo různé druhy háčků, v nouzi jde použít i prst, stačí trochu improvizovat. Vyzkoušel jsem několik způsobů a z běžně dostupných se osvědčily obyčejné háčky na těsnění což je sada různě zohýbaných háčků, které jsou schopny malé zlatinky dobře vškrábnout i z úzkých štěrbin. Při takovém vyškrábávání se získá jemný materiál, může být písčitý, blátivý nebo různé konzistece, což záleží na stáří sedimentů, geologické lokalitě a dalších faktorech. Tento materiál lze nabrat lopatkou nebo rukou, ale vždy na úplném dně zůstane nějaký zbytek - ten může obsahovat zlato. Proto je potřeba takové místo dostatečně namočit a poté odsát ruční pumpou do čista.

Odsávání ruční pumpou

Po snaživé práci s vyškrábáním toho co se nachází ve spárách bedrocku je čas na odsátí, aby nic nezůstalo ladem. Odsávaček je k dostání mnoho typů, jedním z nich je odsávací ruční pumpa GoldenShark. Pumpa funguje na principu podtlaku, kdy při vytahování držadla nasává do svého těla štěrk a kamínky, poté pumpu přeneseme nad pánev nebo kyblík a stlačíme, čímž vytryskne voda a štěrk, který obsahuje v lepším případě i zlato. Pánev či kyblík si dejte k místu odsávání co nejblíže a snažte se co nejrychleji po nasátí přesunout pumpu nad místo stlačení abyste neztratili žádný obsah z pumpy.

Rýžování na bedrocku

Po skončení odsávání již postupujeme klasickým způsobem - můžeme materiál prohnat rýžovacím splavem nebo ho rovnou vyrýžovat na pánvi. Výsledky se dostaví velmi rychle, protože neprorýžováváte mnoho materiálu.

Přeji hodně štěstí při nálezech zlata

Ať se zlatí

Podívejte se na další zajímavé články o rýžování zlata