Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Lokality rýžování zlata - Česko - Díl 3.

12.10.2022 09:00

Aktualizováno: 06.11.2023 22:00

Vestřev (z bývalé těžby pyropů)

Co všechno se dá najít při těžbě pyropů v těžké frakci? Např. zlato o velikosti několik mm!  Myslím, že patří k nejkrásnějším v ČR! Pokud vím, tak není úplně známé primární ložisko odkud přesně toto zlato pochází. Původ je však pravděpodobně úplně jiný než u pyropů. Malé opracování, zachování krystalických kontur a přítomnost křemene svědčí, že zdroj byl asi blízko.


Těžené rozsypy však obsahovaly velmi vzácně i jiné zajímavé minerály jako osmiridium, irodosmin, Pd-zlato, avšak v množství ekonomicky nezajímavém včetně zlata. Když jsem rozmlouval s pánem, který mi jej prodal, tak jsem se na Pt-minerály ptal, sám jich našel několik, ale nebyly na prodej.
Poznámka na závěr: Toto "velké" zlato pochází z průmyslové těžby a v sedimentech Kalenského potoka byste jej pravděpodobně hledali marně (max. malé zlatinky)! A pokud je mi známo, tak je zde zákaz rýžování či jiné formy destrukce potočního koryta!

Autor texu a fotografií: Miloš Večeřa

Důležité upozornění: Ve Vestřevi je přísný zákaz rýžování zlata a minerálů a naruřování vodního koryta, prosíme tedy o respektování tohoto zákazu! Vzorky zde vyobrazené byly pořízeny v době, kdy tento zákaz na lokalitě ještě nebyl a to přímo z průmyslové těžby.

Šperky z granátů z Podkrkonoší

Během těžby pyropů lze najít i jiné vzácné minerály, včetně zlata o velikosti několika milimetrů. Toto zlato je pozoruhodné nejen svou krásou, ale také tím, že jeho přesný původ nebyl dosud zcela objasněn. Malé opracování a zachování krystalických kontur naznačují, že zlato pochází z blízkého zdroje, a jeho původ je pravděpodobně odlišný od pyropů.

Družstvo umělecké výroby Granát Turnov je největším a hlavním výrobcem šperků s českým granátem v České republice. Toto družstvo, založené v roce 1953, vzniklo sloučením několika menších výrobců a stalo se symbolem kvality a tradičního řemesla. Díky granátům a dalším vzácným minerálům získaným při těžbě pyropů vytváří družstvo umělecké výroby Granát Turnov krásné dámské náramky, které zdobí zápěstí žen po celém světě. Tyto náramky jsou dokonalým spojením přírodní krásy a lidského umění, které odráží bohatou historii a tradice českého šperkařství.

Výroba dámských náramků je jedním z odvětví šperkařství, které si získalo oblibu a uznání díky svému uměleckému zpracování a kvalitnímu materiálu. Česká republika má bohatou historii v oblasti šperků, a dámské náramky nejen s granátem jsou jedním z příkladů tohoto tradičního řemesla.

Granáty, které se v Granát Turnov používají pro výrobu náramků, mají svůj původ v těžbě pyropů, což je drahý kámen, který pochází ze země. Pyropy jsou známé svou krásnou červenou barvou a jsou často spojovány s granáty, což jsou červené drahokamy známé pro svou intenzivní barvu a lesk. Granáty jako takové se dělí na několik poddruhů na základě jejich chemickému složení.

Redakce Rawgold.