Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Tom, zlatokop z Evropy, sdílí svůj příběh a motivaci v hledání zlata

23.02.2023 16:45

Aktualizováno: 01.03.2023 22:32

V rozhovoru se zlatokopem Tomem, který má mnohaletou praxi, jsme se dozvěděli o jeho vášni pro hledání zlata, motivaci a zážitcích z práce v odlehlých místech světa. Tomáš nás inspiroval svým příběhem o objevování krásných krajů, tvrdé práci a trpělivosti, která se vyplatí. Má sen najít něco výjimečného a chce podporovat další zlatokopy v této romantické a fascinující profesi.

Ahoj Tomáši, děkuji, že jsi si našel čas na rozhovor. Mohl bys nám říct, proč jsi začal rýžovat zlato?

Tomáš: Ahoj, rád odpovím. Začal jsem rýžovat zlato, protože mě to vždy fascinovalo, odjakživa jsem měl vztah k přírodě a dobrodružství. S klukama jsme si v dětství hrávali na objevitele a hledali poklady, mě to zůstalo i v pozdním věku :) 

Jak dlouho již rýžuješ a kolik gramů zlata jsi doposud našel?

Tomáš: Samotná délka po kterou se věnuji čistě zlatokopectví, není tak důležitá jako zkušenosti, které jsem během té doby nasbíral. Pracuji na tomto poli již více než 10 let a během té doby jsem se naučil spoustu technik, které mi umožňují efektivněji hledat zlato. Některé z nich jsem si osvojil od starších a zkušenějších zlatokopů, jiné jsem vymyslel sám. Každý výskyt zlata je samozřejmě jiný a vyžaduje jiný přístup, ale čím více zkušeností mám, tím snazší je pro mě rozpoznat, jaký postup bude nejlepší. Co se týče množství nalezeného zlata, tak jsem doposud našel několik stovek gramů. Samozřejmě se to může zdát jako málo, ale každý kus je pro mě důležitý. Navíc, pokud jde o zlatokopectví, člověk nikdy neví, kdy se mu podaří najít něco velkého. Je to samozřejmě velmi těžká práce, ale když se podaří najít nějaký dobrý klejm, je to neuvěřitelně vzrušující a odměňující zároveň.

Ve kterých zemích světa jsi rýžoval zlato?

Tomáš: Rýžoval jsem zlato v mnoha různých zemích, včetně Austrálie, USA, Kanady, Ruska, které jsou pro mne nezapomenutelné. V každé zemi jsou samozřejmě jiné podmínky a techniky, takže je to vždycky trochu jiné dobrodružství. Pokud jde o mé zkušenosti s rýžováním zlata v Austrálii, tak tam jsem strávil několik let a našel jsem tam opravdu velmi mnoho zlata. Austrálie je pro zlatokopy skutečný ráj, s mnoha bohatými nalezišti a dobrými podmínkami pro tuto činnost. Rýžování v Austrálii bylo jednou z mých nejlepších zkušeností. Tam jsem se naučil používat techniku nazývanou 'dry blowing', což je suché rýžování, které je velmi efektivní na suchých a skalnatých místech. Navíc jsem se tam setkal s mnoha dalšími zlatokopy a sdíleli jsme své tipy a triky. V Kanadě jsem také strávil nějaký čas, ale tam bylo rýžování mnohem těžší kvůli klimatickým podmínkám. Bylo to velmi drsné a náročné prostředí, ale stálo to za to. Kanada je nádherná země s bohatými nalezišti zlata. Bylo to však velmi náročné rýžování, protože jsme museli často bojovat s chladným a mokrým počasím. Nicméně, když jsme našli dobré naleziště, byla to obrovská satisfakce. V Rusku jsem rýžoval v Sibiři, kde bylo podnebí velmi drsné a těžké, kam se hrabe Kanada :) Tam jsem se také setkal s mnoha výzvami, ale zároveň jsem tam našel několik velkých zlatých nalezišť, která mi pomohla posunout se dál ve své kariéře. V Rusku bylo rýžování velmi významné pro místní ekonomiku a setkal jsem se tam s mnoha zkušenými zlatokopy. Byla to však také velmi riskantní práce, protože tamní zákony jsou mnohem přísnější a vláda sleduje každý krok. Museli jsme být velmi opatrní, abychom se vyhnuli problémům s úřady.

Tomáši, mohl bys nám říct, jaká je nejtěžší část nebo práce zlatokopa?

Tomáš: Nejtěžší část práce je asi fyzická námaha. Rýžování zlata je velmi náročné a vyžaduje hodně energie a trpělivosti. Musíte být velmi pečliví a důslední a mít vysokou úroveň vytrvalosti, abyste mohli pracovat v těchto podmínkách po několik hodin nebo dokonce dní v kuse. Musíte se naučit správné techniky a mít kvalitní vybavení. Ale když najdete zlato, pocit je prostě neuvěřitelný, to vám nedokáže popsat nikdo, to si musí každý prožít sám. To je ta chvíle, na kterou čekáte a snažíte se dosáhnout. Je to jako hledání jehly v kupce sena. A když ji konečně najdete, je to ten nejlepší pocit na světě.

Jaký typ vybavení používáš při rýžování zlata?

Tomáš: Při rýžování zlata používám různé typy vybavení, v závislosti na místě a podmínkách, ve kterých pracuji. Obvykle používám hrubé síto, splav na rýžování zlata a následně rýžovací pánve, které mi umožňují oddělit zlato od písku a štěrku. Pokud jdu čistě za výnostností, používám například Highbanker, ve světě je mnoho strojů na zlato. Používám také detektory kovů a další specializované nástroje, které mi pomáhají najít přesná místa, kde by mohlo být zlato. K samotnému do-rýžování zlata nejraději používám klasickou pánev, střídám číňana a ameriku, podle materiiálu a nálady. Dnes existují různé dočišťovací stroje, které oddělí zlato od hlušiny ze šlichu, ale já mám rád klasiku. Roli taky hraje destinace, kde právě rýžuji - svoji výbavu mám jen na pár místech a nepřesouvám ji, proto často pracuji s nástroji, které zakoupím nebo si vypůjčím od místních.

Tomáši, co tě na tvé práci baví nejvíce? Co je pro tebe největší motivací?

Tomáš: Pro mě je největší motivací samotné hledání zlata a objevování nových míst, kde by se mohlo nacházet. Zlatokopectví je pro mě zároveň velmi fascinující, protože je to jedna z nejstarších a nejromantičtějších profesí na světě. Baví mě objevovat přírodu a krásné krajiny, které jsou často velmi odlehlé a nedostupné. Tento druh práce je také velmi osvobozující, protože mohu pracovat v přírodě a dělat to, co miluji.

Máš nějaký příběh nebo zážitek z práce, který by měl motivoval i jiné lidi začít rýžovat zlato?

Ano, mám. Jednou jsem strávil několik dní na odlehlém místě, kde jsme s ostatními zlatokopy hledali zlato. Po náročné práci jsme nakonec našli velký nugget, opravdu velký kus zlata. Bylo to neuvěřitelné a velmi motivující. Ukázalo mi to, že i když práce může být náročná, trpělivost a vytrvalost se vyplatí a mohou přinést nádherné odměny. Tohle je důvod, proč miluji hledání zlata - nikdy nevíte, co vás čeká, a můžete objevit něco neskutečného.

Co plánuješ dál a máš nějaké další projekty?

Tomáš: Mám stále ještě mnoho míst, která bych rád prozkoumal, takže plánuji pokračovat v hledání zlata. Doufám, že budu mít štěstí a najdu nějaký velký výskyt, ale hlavně mě baví samotná práce a objevování nových míst.

Máš na závěr nějakou radu pro lidi, kteří by chtěli začít rýžovat zlato?

Tomáš: Pokud by někdo chtěl začít rýžovat zlato, musí být připraven na těžkou práci a mít hodně trpělivosti. Je to dlouhodobá a náročná práce, ale pokud vás to baví a máte pevnou vůli, může to být velmi uspokojivé dobrodružství. Je také důležité věnovat pozornost bezpečnosti a mít správné vybavení. A nikdy nepodceňovat přírodu a sílu řeky.

*