Loading...

Doručení na adresu Českou poštou přes Balíkovnu jen za 50Kč!

×

Mistrovství světa Zlaté hory 2024 Šampionát v rýžování zlata v Česku

30.05.2023 05:00

Aktualizováno: 06.03.2024 17:48

Mistrovství světa v rýžování zlata se bude konat ve Zlatých Horách na Jesenicku, a to již podruhé v novém tisíciletí. Tento prestižní titul byl udělen Zlatým Horám nedávno světovou asociací zlatokopů, a tak se od 19. do 24. srpna 2024 sjede do Jeseníků elita zlatokopů z celého světa. Toto ocenění je pro ně důležitým uznáním jejich dlouholeté práce na uchování hornické a zlatokopecké tradice. Zároveň představuje velkou zodpovědnost, a tak starosta Zlatých hor slibuje, že udělají maximum pro úspěšné zvládnutí organizace této události.

Na mistrovství dorazí přes pět set závodníků vybavených rýžovacími pánvemi, a to nejen samotní soutěžící, ale také členové jejich doprovodu z více než dvaceti zemí z pěti kontinentů. Kromě nich se očekává také mnoho diváků, kteří budou obdivovat zručnost moderních zlatokopů při extrahování malých kousků cenného zlata, zvaných zlatinky, z písku.

Mistrovství proběhne v malebném prostředí Údolí ztracených štol, kde byla vybudována replika zlatorudného mlýnu, stoupy na drcení rudy a dřevěné sruby. Toto místo je významné nejen pro šampionát, ale také každoročně hostí akce jako je Otvírání jesenického Klondiku a soutěž O putovní zlatou pánev starosty Zlatých Hor.

Mistrovství světa Zlaté hory 2024

Zdroj: https://zlatehory.cz/assets/Image.ashx?id_org=19319&id_obrazky=23908

Po čtrnácti letech opět hostí světové závdy

Na organizaci mistrovství světa ve Zlatých Horách se podílí také Klub moravskoslezských zlatokopů, který spolupracuje s městem. Předsedkyně klubu zdůraznila, že je třeba připravit nejen areál pro soutěž, ale také zajistit bohatý program pro účastníky, včetně návštěv turistických atrakcí spojených s hornictvím.

Zlaté Hory se stávají opět hostitelem světového šampionátu po čtrnácti letech. V roce 2010 bylo prostředí města oceňováno účastníky jako jedno z nejlepších, ve kterém soutěžili. Mluvili o jedinečné atmosféře a vynikající organizaci.

Jiří Juráš z organizačního štábu vysvětlil, že jedním z důvodů je stálý areál Zlatých Hor, na rozdíl od jiných stadionů, kde se soutěže obvykle konají a kde se speciálně vytvářejí oddělené boxy, tzv. "claimy", ve kterých soutěžící rýžují zlato. Závody ve Zlatých Horách vytváří úplně odlišnou a jedinečnou atmosféru.

Organizátoři se také postarají o ubytování a stravování účastníků. Očekává se, že mnoho závodníků přijede se svými karavany, které používají při cestování po soutěžích v Evropě, a někteří z nich budou také přespávat ve stanech na louce u areálu. Nicméně menší počet účastníků se ubytuje v penzionech a hotelech, zejména ve Zlatých Horách a okolí, ale také v Jeseníku.

Mistrovství světa Zlaté hory 2024

Zdroj: https://zlatehory.cz/assets/Image.ashx?id_org=19319&id_obrazky=23146

Mistrovství světa v rýžování zlata ve Zlatých Horách přiláká turisty z celého světa

Stravování pro závodníky a jejich doprovod bude zajištěno cateringovou firmou, která zajistí celodenní stravování. Organizátor poznamenal s lehkým nadhledem, že díky tomu závodníci nebudou muset opouštět zlatokopecký areál po celý týden.

Organizátoři slibují, že se dobře postarají i o diváky. Na místě bude připraveno velké hlediště a dostatek občerstvení. Diváci si však budou muset zajistit ubytování sami.

Zlaté Hory pořádají soutěže v rýžování již třicet let, přičemž místo konání se dvakrát změnilo. Od vybudování atraktivního areálu v Údolí ztracených štol se soutěže konají právě zde, včetně několika republikových šampionátů, mistrovství Evropy a připravovaného mistrovství světa.

Světový šampionát má nejen sportovní význam, ale také přispívá k rozvoji turistického ruchu. Před třinácti lety již přinesl výrazný nárůst zájmu o region a přilákal více návštěvníků. Tomáš Rak, ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, zdůraznil, že další mistrovství světa v roce 2024 představuje významnou reklamu pro Zlaté Hory a Jesenicko nejen v Evropě, ale i po celém světě.

Zdroj: indes.cz
Zdraoj: zlatehory.cz
Zdroj fotografií: https://zlatehory.cz/mesto-zlate-hory-zada-o-nominaci-na-poradani-mistrovstvi-sveta-v-ryzovani-zlata-2024/d-327512/p1=52863
Zdroj fotografií: https://zlatehory.cz/mistrovstvi-sveta-v-ryzovani-zlata-2010/gs-17804/p1=36175
Zdroj fotografií: https://zlatehory.cz/fotogalerie-ms-r-tichopadova/gs-17810/p1=36175

Zajímají vás i další závody v rýžování zlata? Podívejte se na seznam všch akcí pro rok 2024: Závody v rýžování zlata 2024